Ayasofya Camii İslam dininin en mühim şeairlerinden birisidir. Böyle şeairlerin muhafazası ve ihyası vazifesinde Müslüman toplumun tamamı o vazifede hissedardır. Umumun rızası olmazsa onlara ilişmek demek umumun hukukuna tecavüz etmek demektir.

Bediüzzaman Hazretleri Şualar isimli eserinde Ayasofya’yı “Kahraman bir milletin ebedî bir medar-ı şerefi ve Kur’an ve cihad hizmetinde dünyada bir pırlanta gibi pek büyük bir nişanı ve kılıçlarının pek büyük ve antika bir yadigarı olan Ayasofya Camii” olarak tarif eder.

Bu çerçevede dönemindeki hükümetleri ülkemiz ve İslam alemindeki bela ve musibetlerin def’i için Ayasofya Cami-i Şerifi’nin vaziyet-i kutsiyesine çevrilmesi noktasında ikaz ve teşvik manasında şöyle demiştir: “Demokratları düşürmemenin çare-i yeganesini kendimce böyle düşünüyorum, nasıl ezan-ı Muhammediyenin (asm) neşriyle demokratlar on derece kuvvet bulduğu gibi öyle de, Ayasofya’yı da beş yüz sene devam eden vaziyet-i kutsiyesine çevirmektir.”

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin hayatındaki en mühim gayelerden birisi de Ayasofya’nın yeniden “vaziyet-i kutsiyesine” çevrilmesidir.

Kastamonulu Nur talebelerinden Selahaddin Çelebi, Bediüzzaman Hazretlerini ziyaretinde Ayasofya ile alakalı şu hatırayı nakletmektedir. “Üstadı ziyaretimin birinde Ayasofya hakkında düşüncelerini sormuştum. ‘Keçeli, keçeli’ diye güldü. Sonra birden ciddileşerek ‘Ayasofya, Hristiyanlığın, İslamiyete devir ve tesliminin bir abidesidir. Bunun için kilise iken cami olmuştur. Elbette tekrar camiye çevrilecektir.’” Cevabını almıştır.

Peygamberimizin (asm) müjdesine mazhar olan Fatih Sultan Mehmet Hazretlerinin vasiyeti, şehitlerimizin şerefi, İslam medeniyetinin sembolü, Müslümanların namusu olan Ayasofya’nın üzerindeki kara peçenin atılması ve zincirlerinden kurtulması için yetkililerimizin tez zamanda harekete geçmesi duasıyla.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi buraya girin